JARO podle TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY
JARO A ELEMENT DŘEVA
Jaro oficiálně začalo a přineslo s sebou novou, svěží energii. Podle tradiční čínské medicíny (TČM) jde o energii prvku dřeva. Je to kvalita, kterou je v tomto čase možné intenzivně vnímat v přírodě. Máme ideální prostor se s ní sladit, nechat se jí podpořit a zharmonizovat své zdraví.
Nejprve si řekněme, co tedy spadá pod element dřeva.
- nový začátek
- rychlý růst
- kyselá chuť
- rozpínavý směr
- vítr
- emoce hněvu
- zrak
- játra a žlučník
Pod element dřeva řadíme právě zmíněná játra, která dle TČM "kontrolují" také naše oči, šlachy a nehty.
Stav rovnováhy v "dřevěném" okruhu pak můžeme navnímat třeba skrze odpovědi na následující otázky:
Nosím pořád zelenou barvu nebo ji naopak nesnáším? Jsem často naštvaná/ý? Co moje oči? Vidím jasně? Jsou unavené, pálí mě? Jsem citlivá na vítr/průvan? Jak jsem v životě pružná? Jak zvládám změny a nové začátky?
Právě proto, že nově příchozí energie aktivují játra a žlučník, projevují se v jarním čase jejich dysbalance (např. ve formě alergií, vyrážek, zvýšené nervozity, podrážděnosti apod.). Zároveň je to nejlepší čas tyto orgány podpořit.
Jak tedy o sebe v tomto období pečovat?
- Zařadit více pohybu (procházky venku, tanec, běh, cokoliv Vás těší)
- Užít si volnost (dráhy jater i žlučníku běží po stranách těla a nemají rády příliš obtáhlé a stahující oblečení. Alespoň doma jim dopřát něco volného)
- Zařadit zelenou barvu do jídelníčku (jedlé byliny, saláty, úžasné jsou klíčky!)
- Zahrnout do jídla jemně kyselou chuť (jablečný ocet, kyselejší ovoce, pickles..)
- Zkusit se zbytečně nevztekat a netlačit na sebe
- Pokud už je ovšem naštvání přítomno (cítím nervozitu, netrpělivost, jsem nepříjemná/ý na děti nebo na kolegy v práci…), pustit ho bezpečným způsobem z těla ven (zakřičet si, zadupat, zabubnovat, vyčmárat vše na papír…)
Přidávám také rovnou konkrétní potraviny spadající svou kvalitou k prvku dřeva:
Žito, špalda, pšenice, pórek, špenát, polníček, listy pampelišky, veškeré zelené výhonky, rajčata, petržel, brokolice, mungo fazole, třešně, hrozny, kiwi, citron, pomeranč, mandarinky, broskve, ananas, švestky, lichi, kustovnice, tvaroh, kefír, bílý jogurt, z masa játra, králík, makrela, humr, krab, mušle, ústřice, sezamový olej, piniová semínka, sezam, ibiškový, šípkový a zelený čaj, ocet.
Prozkoumávejte, co Vám dělá dobře a jaké množství Vám vyhovuje. Obecně je vždy nejlepší jíst potraviny, které se v dané sezóně vyskytují ve Vašem okolí. Vše je o rovnováze - pokud něco konzumuji jednostranně a ve velkém množství, určitě tím harmonii nevytvořím.
Budu moc ráda, když na sebe necháte zmíněné informace působit a najdete si svůj způsob, jak je zařadit do života. Třeba jen jednu malou věc. Protože důležité je začít a nejdůležitější je, mít z toho radost!
P.S. : Můj aktivní začátek: udělala jsem pickles (krátce kvašená zelenina, na internetu je spousta návodů) a dala naklíčit mungo fazolky. A když je jím, myslím s láskou na svoje játra, protože kam jde pozornost, tam tvořím.
Krásné dny vám všem a čerpejte slunce!
